Veelzijdig Velsen

Veelzijdig Velsen


Wist u dat IJmuiden aan Zee en de rest van de gemeente Velsen u tal van mogelijkheden bieden om het hele jaar door actief te genieten? Het brede zandstrand in IJmuiden aan Zee en de unieke golfslag die ontstaat door de pieren maken het gebied uitstekend geschikt voor de vele wind- en watersporten. In het recreatiegebied Spaarnwoude zijn tal van mogelijkheden om actief en sportief aan de gang te gaan (zie ook Velsen Valley). IJmuiden staat bekend om haar vele havens, pieren, sluizen en de cruisevaart, maar u kunt nu ook op zoek naar de verborgen historische schatten die de gemeente Velsen rijk is.

Strand, natuur en rust


De gemeente Velsen is de perfecte uitvalsbasis voor natuurliefhebbers en rustzoekers door de nabijheid van meerdere stranden en recreatiegebieden.
IJmuiden aan Zee heeft een van de breedste en mooiste stranden in Noord Holland en heeft als enige strand in Nederland vijf strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn. Dit jaar heeft  IJmuiden aan Zee weer de Blauwe Vlag binnen gekregen. Het strand is erg goed bereikbaar zowel met fiets, auto als met het openbaar vervoer. Er zijn ook ruim voldoende parkeerplaatsen. IJmuiden aan Zee biedt naast een fantastisch zandstrand ook tal van mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Direct aan het strand ligt een boulevard, waar je lekker kunt eten in een van de de gezellige restaurantjes, met uitzicht op de zeejachthaven Seaport Marina IJmuiden. Kinderen kunnen lekker trampolinespringen, er is een binnenmeer met grote klimtoren, maar ook voor de liefhebber van wind en watersport zijn er tal van mogelijkheden in IJmuiden aan Zee.
Op IJmuiderslag (ten zuiden van IJmuiden aan Zee) kun je heerlijk genieten van de rust en de ruimte, op dit strand zijn ook het hele jaar door honden toegestaan.
Strand Noordpier in Velsen Noord is een unieke plek voor wind- en watersporters vanwege de bijzondere wind- en golfstroming die door de Noordpier veroorzaakt wordt. Hier zijn in het zomerseizoen twee strandpaviljoens en een surfcentrum gevestigd en het hele jaar door een restaurant nabij het parkeerterrein aan de Reyndersweg met een prachtig uitzicht op de monding van het Noordzeekanaal.

Pieren, sluizen en de havens rondom het Noordzeekanaal karakteriseren IJmuiden als havenstad. IJmuiden is de maritieme poort naar Amsterdam en de Nederlandse haven voor vis en staal. In Velsen zijn alle soorten havens aanwezig. In IJmuiden vindt u de grootste vissershaven van Nederland, maar ook de moderne zeejachthaven Marina Seaport IJmuiden voor de recreatievaart, de haringhaven en de IJmond haven. Vanuit de vissershaven van IJmuiden (kop van de haven) vaart een veerdienst op Newcastle. Voor een lekkere verse vis kunt u terecht op de Kop van de Haven, of bij de Halkade, of een van de andere restaurants in het havengebied van IJmuiden

De Sluizen van IJmuiden vormen bij IJmuiden de verbinding tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. Het sluizencomplex bestaat uit de Zuidersluis uit 1876, de Middensluis uit 1896, de Noordersluis uit 1929 en de Spuisluizen. Ten westen van de sluizen ligt het Forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Jarenlang was de Noordersluis de grootste schutsluis van Nederland en Europa. Door de toename van de afmetingen van de schepen is deze sluis inmiddels een bottleneck geworden voor de scheepvaart naar de Haven van Amsterdam. Bij de Spuisluizen bevindt zich ook het grootste gemaal van Nederland. Dit vervult een belangrijke rol in de afwatering van een groot deel van Noord- en Zuid-Holland.

Met een unieke ligging, een prima infrastructuur en voorzieningen, heeft de gemeente inwoners en bezoekers veel te bieden. Velsen geldt als een veelzijdige gemeente waar het uitstekend wonen, werken en recreëren is. Bovendien strekt Velsen zich uit over een groen achterland met historische buitenplaatsen, bos, duinen en strand.

Velsen is een gemeente met een zeer rijke historie. De veelzijdigheid van de geschiedenis is af te lezen aan het landschap en aan de verscheidenheid aan woonkernen, bebouwing en architectuur. De gemeente, vaak geïdentificeerd met de visserij en industrie van IJmuiden, heeft veel bijzondere elementen. Deze zijn echter niet altijd voor een ongeoefend oog herkenbaar. De meer dan 300 Rijks, Provinciale, en Gemeentelijke monumenten vormen desondanks een leidraad voor de bezoeker en de inwoners van Velsen.

De gemeente Velsen heeft zeven woonkernen, IJmuiden, Velsen Noord, Velsen Zuid, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Driehuis en Velserbroek. Elk van die kernen heeft een eigen histories karakter. Voor meer informatie kunt u klikken op de bovengenoermde plaatsnamen.